Protože nejsem žádný vědátor a z hlavy mi vypadne co může, tak zde odkládám všechny věci, které by bylo škoda, aby upadly do zapomnění. Zkrátka a dobře, často se oddávám snění, zamýšlím a pozastavuji se nad věcmi, které jsem vždycky jen přešel.

A to když věříme a přitom to dopadne jinak

1. 6. 2012 21:59
Rubrika: Úvahy, zamyšlení | Štítky: víra

Před pár dny jsem se zamyslel nad tím, jak to vlastně s tou vírou je a vůbec jak to, že to častokrát dopadne jinak, než v co věříme. Došel jsem k zajímavé úvaze, tak budete-li chtít, budu rád, když se nad tím také zamyslíte.

 

Začalo to tím, že jsem se rozhodl udělat velký krok ve svém životě. Tento krok byl velice nejistý, a tak jsem měl jednoduše strach z toho, abych se skrze něj nedostal do problémů. Těsně před tím, něž jsem krok podnikl, modlil jsem se úpěnlivě k Bohu a celé jsem mu to odevzdal. Odevzdal jsem mu i všechny lidi, kteří jsou strůjci toho, jak tento krok dopadne. A dopadlo to zajímavě. Ne příliš tak, jak bych si představoval. A to mě uvedlo do nejistoty a úzkosti. A tak když jsem po pár dnech v práci opravoval židle, začal jsem uvažovat, jak to s tou vírou je. Přece jsem to celé Pánu odevzdal a věřil jsem, že to dobře dopadne. A ono to nedopadlo ani příliš dobře a naštěstí ani příliš špatně, ale hlavně jinak, než v co jsem věřil. Pak mě ale napadl zajímavý příklad, který by se třeba i na tuto situaci dal aplikovat.

Ten den ráno jsem byl požádán, abych koupil 15 rohlíků, tak právě i díky tomu jsem se dostal k určitému příkladu, kterým jsem si to odůvodnil.

Představte si tuto situaci (samozřejmě vymyšlenou): Ráno mě máma požádala, abych na odpoledne koupil 15 rohlíků, protože je potřebuje do žemlovky (zemlbáby). Ale já bych v obchodě vyhodnotil, že lepší bude koupit 15 litrů čisté vody. Donesu je s radostí domů a místo toho, abych se setkal s vděčností, setkám se se sklamáním a bědováním, protože přeci jen v žemlovce nahradit rohlíky vodou nelze a tím pádem není možné žemlovku dodělat. Nedá se nic dělat, nejsou rohlíky, není žemlovka... Tu přijde noc a my všichni jdem spát. Ráno se probudíme a ejhle co to, neteče voda a všichni máme žízeň. Tu já s radostí sáhnu po těch zakoupených 15ti litrech vody a všichni jsme šťastní. Každý v tu chvíli mávne rukou nad tím, že žemlovka nebyla, hlavně že je teď voda a díky ní zahnána žízeň.

Zní to sice divně až bizarně. Ale když se nad tím zamyslíte, (zjednodušeně) takto jedná Bůh. My ho o něco žádáme, věříme, že nás vyslyší a bude to tak, jak chceme. Častokrát to ovšem dopadá jinak a ještě je to schopné nabourat naše plány. Ovšem když se podíváme s odstupem času (třeba po několika desítkách let), zjistíme, že tak, jak to tenkrát dopadlo, to bylo nejlepší, a kdyby bylo po našem (naší víře) dopadlo by to třeba úplně jinak a nedobře. Proto je nutné neupadávat, když něco dopadne jinak, než jak věříme, že to dopadne. Je potřeba se vyrovnat s tím, co přišlo a třeba s odstupem času (už i chladnou hlavou) může člověk prozřít a uvědomit si, že to tak bylo v dané situaci nejlepší.

A konečně, je nutné mít pořádnou dávku pokory. Mít víru v to, že Pán to udělá tak, jak je potřeba. Konec konců, On přece ví nejlíp, co je potřeba. My mu sice můžeme sdělovat to, jak bychom chtěli, aby to bylo a můžeme ho o to i prosit. Ovšem nedávat to Pánu jako podmínku. Právě to potom může dopadnout velice špatně, konkrétně třeba vyřčením "kdyby Bůh byl, tak...". Proto je nutné s pokorou, vírou a důvěrou přijímat to, co nám Bůh dává. V daný okamžik to absolutně nemusíme chápat, ale časem to třeba pochopíme, teda pokud chceme. Pokud si budeme zarytě stát za svým, asi nikdy tomu Bohu nedáme šanci. A pak nadarmo zvoláme "Bože ty mě neslyšíš". 

Co myslíte, je pro nás lidi možné mít k Bohu takovou důvěru, abychom dokázali říkat: "Bože ne jak já chci, ale jak Ty chceš" (srov. Mk 14,36) ?

A tak Vám všem přeji (a bez sobeckosti i sobě :-) ), abyste dokázali mít takovou důvěru v Boha, že byste dokázali s plností přijímat vše, co On dává. Ať už je to příjemné, či nepříjemné.

 

Zobrazeno 886×

Komentáře

AlfaJiřík

Velká pravda a pěkně napsaná:-)

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio